فهرست مطالب

مجله غدد درون ریز و متابولیسم ایران
سال بیست و سوم شماره 6 (پیاپی 120، بهمن و اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نرگس معتمدی، حمزه احمدی، مائده صانعی* صفحات 369-377
    مقدمه

    دیابت نوع 2 یکی از بیماری های مزمن با شیوع بالا در جهان می باشد که کنترل مطلوب آن جهت جلوگیری از عوارض ضروری است. هدف از مطالعه حاضر بررسی فراوانی دیابت کنترل نشده و عوامل پیشگویی کننده آن در افراد دیابتی تحت پوشش مراکز خدمات جامع سلامت شهر اصفهان می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی تعداد 265 بیمار مبتلا به دیابت نوع دو؛ تحت پوشش مراکز خدمات جامع سلامت شهر اصفهان، به روش نمونه گیری تصادفی وارد مطالعه شدند. داده های دموگرافیک، سبک زندگی و وضعیت خود مراقبتی و کیفیت مراقبت از بیماران، جمع آوری گردید. هم چنین، میزان هموگلوبین گلیکوزیله اندازه گیری و سطح بالای 7% به عنوان دیابت کنترل نشده در نظر گرفته شد. برای تعیین سهم عوامل مختلف در کنترل دیابت، از آزمون لجستیک رگرسیون استفاده شد.

    یافته ها

    فراوانی دیابت کنترل نشده در بیماران مورد مطالعه 45/3% بود. نسبت شانس تعدیل شده برای دیابت کنترل نشده، در کسانی که انسولین مصرف می کردند نسبت به بیمارانی که فقط درمان داروی خوراکی داشتند، برابر با 3/46 به دست آمد (0/002=P).  نسبت شانس تعدیل شده برای دیابت کنترل نشده در کسانی که مدت زمان ابتلا به دیابت آن ها بیش از 5 سال بود؛ نسبت به بیماران با سابقه ابتلا کمتر از 5 سال، برابر با 3/27 به دست آمد (0/001>P).

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع بالای کنترل ضعیف قند خون در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو؛ لازم است پزشکان شاغل در مراکز خدمات جامع سلامت توجهی ویژه نسبت به بیمارانی که حدود 5 سال از زمان تشخیص آن ها می گذرد و هم چنین به افرادی که انسولین مصرف می کنند، داشته باشند. به نظر می رسد که برای این دسته از بیماران تجدید نظر در نوع و مقدار داروی مصرفی کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: دیابت نوع دو، کنترل قند خون، مرکز خدمات جامع سلامت، هموگلوبین گلیکوزیله
  • بهمن چراغیان، صدیقه نوح جاه*، حاجیه بی بی شهبازیان، زهرا رحیمی صفحات 378-387
    مقدمه

    دیابت بارداری با پیامدهای متعددی در دوران بارداری و سال های بعد همراه است. تعداد کمی از مطالعات بر روی عوامل اجتماعی مرتبط با آن؛ با استفاده از شاخص های ترکیبی، متمرکز شده اند.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه داده های طرح کوهورت هویزه مورد استفاده قرار گرفت. جمعیت مورد مطالعه زنان 70-35 ساله شهرستان هویزه بودند که طی اردیبهشت 1395 تا مرداد 1397 به مطالعه وارد شده بودند. وضعیت اقتصادی- اجتماعی با استفاده از سطح تحصیلات، شغل، شاخص ثروت و شاخص محرومیت تاونسند بررسی شد. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS استفاده شد. آزمون های نرمالیتی، مربع کای، و مقایسه میانگین ها مورد استفاده قرار گرفت. با استفاده از آنالیز تحلیل مولفه های اصلی (PCA) وضعیت دارایی خانوارها تعیین و جهت کنترل عوامل مخدوش کننده رگرسیون لجستیک مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    شرکت کنندگانی که یک بارداری یا بیشتر را تجربه نموده بودند 5477 نفر بودند. سابقه دیابت بارداری در بین شرکت کنندگان 4 درصد بود (221/5477). شیوع دیابت بارداری در زنان شهری و روستایی به ترتیب 4/9 درصد و 2/7 درصد بود (0/001>p). براساس نتایج تحلیل رگرسیون لجستیک، سطح سواد، شهرنشینی و شاخص ثروت با شیوع دیابت بارداری دارای ارتباط معنی داری بودند.

    نتیجه گیری

    شیوع کلی دیابت بارداری در بین شرکت کنندگان نسبتا کم بود. بالاتر بودن شیوع دیابت بارداری در زنان شهری، با سوادتر و ثروتمندتر می تواند به دلیل تفاوت در وضعیت تغذیه، فعالیت فیزیکی کمتر و احتمالا غربالگری بیشتر در این جمعیت ها باشد. مطالعات آینده نگر جهت درک بهتر تاثیر عوامل اجتماعی بر بروز دیابت بارداری پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: دیابت بارداری، شاخص ثروت، شاخص محرومیت منطقه، هویزه، کوهورت پرشین
  • پریسا کوهی، مهدی بوستانی* صفحات 388-396
    مقدمه

    اختلالات پویایی میتوکندریایی به بسیاری از بیماری ها از جمله دیابت نسبت داده می شود. پروتیین های MFN2 و OPA-1 تنظیم کننده های اصلی هم جوشی و DRP1 پروتیین ضروری تنظیم کننده ی شکافت میتوکندری می باشد. افزایش یا کاهش بیان ژن های مربوطه موجب عدم تعادل میان این دو فرآیند خواهد شد. این مطالعه به منظور بررسی اثر شش هفته تمرین هوازی بر سطح میتوکندریایی OPA-1 عضله چهارسر موش های دیابتی شده با استرپتوزوتوسین انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 32 سر موش صحرایی به طور تصادفی به چهار گروه (8=n) سالم-شاهد، سالم-تمرین، دیابت-شاهد و دیابت-تمرین تقسیم شدند. حیوانات بر روی نوارگردان مطابق پروتکل تمرین استقامتی به مدت شش هفته (5 جلسه در هفته) دویدند. دیابت با تزریق صفاقی 50 میلی گرم استرپتوزوسین به ازای هر کیلوگرم وزن بدن القاء گردید. پس از آخرین جلسه تمرین، موش ها توسط تزریق درون صفاقی کتامین (90 میلی گرم/هر کیلوگرم وزن بدن و زایلازین 10 میلی گرم /به ازای هر کیلوگرم وزن) بیهوش شدند. سپس بافت عضله چهارسر ران برداشته و بر اساس اصول استاندارد نگه داری شد. جهت مقایسه بین گروها از آزمون آماری آنوای یک طرفه در سطح معناداری 0/05 استفاده شد و جهت بررسی تفاوت بین میانگین های دو گروه از آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.

    یافته ها

    القاء دیابت موجب کاهش معنادار سطح OPA-1 در بافت عضله چهارسر موش های دیابتی شده است (0/012=p)، شش هفته تمرین هوازی موجب افزایش معنی دار سطح پروتیین OPA-1 در عضله چهارسر موش های دیابتی تمرین کرده شده است (0/016=p).

    نتیجه گیری

    دیابت القایی موجب کاهش سطح پروتیین OPA-1 می گردد ولی تمرین هوازی با افزایش سطح این پروتیین در موش های دیابتی منجر به افزایش هم جوشی و در نتیجه بهبود عملکرد میتوکندری در بافت عضله موش ها می گردد.

    کلیدواژگان: دیابت، تمرین هوازی، پویایی میتوکندریایی، پروتئین OPA-1، موش صحرایی
  • مهدیه نیک نام، نسرین امیدوار، پریسا امیری* صفحات 397-408
    مقدمه

    میزان آمادگی جامعه برای ایجاد تغییرات یا پذیرش برنامه های پیشگیری از چاقی کودکان نقش مهمی در موفقیت و پایداری نهایی چنین برنامه هایی دارد. هدف مطالعه حاضر، مروری بر پیشینه و اهمیت آمادگی جامعه در برنامه ریزی و اجرای برنامه های پیشگیری از چاقی کودکان است.

    مواد و روش ها

    این یک مطالعه مرور دامنه ای است. جستجوی ادبیات در پایگاه های اطلاعاتی انگلیسی زبان شامل  پاب مد، اسکوپوس و وب آف ساینس با واژگان کلیدی شامل "community-based study"، "community readiness"، "community preparedness"، "community readiness model"، "childhood obesity"، "prevention program" انجام شد. بر اساس معیارهای ورود و خروج، در نهایت 36 مطالعه انتخاب گردید.

    یافته ها

    مدل آمادگی جامعه، متداول ترین چارچوب مفهومی به کار رفته در ارزیابی آمادگی جامعه برای یک موضوع یا مسیله مشخص است. بررسی مطالعات نشان داد که ارزیابی سطح آمادگی به صورت مقطعی به عنوان یک ابزار ارزشیابی، از متداول ترین کاربردهای آمادگی در برنامه های جامعه محور پیشگیری از چاقی کودکان است. هم چنین؛ مروری بر مطالعات نشان داد که در مداخلات پیشگیری از چاقی کودکان، یافته های آمادگی، با سه هدف اصلی شامل: ارزیابی تاثیر مداخله، برنامه ریزی مبتنی بر شواهد جهت اتخاذ راهبردها و اقدامات متناسب، و شناخت ظرفیت های جامعه و تغییرات آن، مورد استفاده قرار گرفته است.

    نتیجه گیری

    ارزیابی مرحله آمادگی جامعه قبل از توسعه مداخلات شیوه زندگی، به منظور پیشگیری و کنترل چاقی کودکان و انجام مداخلات مناسب برای بهبود آن، می تواند احتمال موفقیت و اثربخشی این برنامه ها را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: چاقی کودکان، آمادگی جامعه، مدل آمادگی جامعه، پیشگیری، برنامه های جامعه محور
  • فاطمه کاظمی نسب*، محمد بهارلویی، موسی خلفی صفحات 409-425
    مقدمه

    هدف مطالعه حاضر بررسی اثر تمرین ورزشی بر سطوح لپتین و آدیپونکتین سرمی در کودکان و نوجوانان چاق است.

    مواد و روش ها

    جستجوی نظام مند مقالات انگلیسی و فارسی منتشر شده تا فوریه سال 2022، در پایگاه های اطلاعاتی پابمد، وب آو ساینس، مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی و مگیران با استفاده از کلیدواژه های مرتبط انجام شد. پس از انتخاب مقالات بر اساس معیارهای ورود به مطالعه، فراتحلیل نتایج صورت گرفت. اندازه اثر (SMD) و فاصله اطمینان 95 درصد، با استفاده از مدل اثر تصادفی، محاسبه شد. هم چنین، جهت تعیین ناهمگونی از آزمون I2 و برای سوگیری انتشار از آزمون فونل پلات و تست Egger استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج 24 مطالعه بر روی 985 کودک و نوجوان چاق نشان داد که تمرین ورزشی سبب کاهش معنادار لپتین سرمی[0/001=P، (0/62- الی 1/25-) 0/94-= SMD ] و افزایش معنادار آدیپونکتین سرمی [0/001=P، (1/22 الی 0/48-) 0/85= ​​​​​​​SMD ]  می شود. نتایج فرارگرسیون نشان می دهد که بین مدت تمرین با اندازه اثر تمرین ورزشی بر میزان لپتین سرمی در کودکان و نوجوانان چاق رابطه معناداری (P=0/13 ، r=-0/03) وجود ندارد. لیکن، بین مدت تمرین با اندازه اثر تمرین ورزشی بر میزان آدیپونکتین سرمی در کودکان چاق رابطه معنا داری (P=0/001 ، r=-0/07 ) وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که هر دو نوع تمرین ترکیبی (مقاومتی و هوازی) و هوازی منجر به کاهش مقادیر گردشی لپتین و افزایش آدیپونکتین در کودکان و نوجوانان چاق می شود.

    کلیدواژگان: تمرین ورزشی، لپتین، آدیپونکتین، کودکان، نوجوانان، چاقی
  • مهسا نوروززاده، فهیمه رمضانی تهرانی* صفحات 426-436
    مقدمه

    پوکی استخوان شایع ترین بیماری بافت استخوان در انسان می باشد که زمینه ساز بروز شکستگی های استخوانی می باشد. بر اساس شواهد، ترکیبی از عوامل ژنتیک و محیطی، همچون اختلالات هورمونی، سوء تغذیه، عوامل التهابی، داروها و بی تحرکی با ایجاد و پیشرفت این بیماری ارتباط دارند. هدف مطالعه حاضر، مروری بر اثرات آندروژن ها و برخی بیماری های غدد درون ریز؛ که با افزایش در مقادیر آندروژن همراه هستند، بر روی سلامت استخوان می باشد. پایگاه های اطلاعاتی؛ شامل پاب مد و اسکوپوس، با استفاده از این جستار برای بازیابی مقالات مرتبط جستجو شدند:("polycystic ovary syndrome" OR PCOS OR "cushing syndrome" OR "congenital adrenal hyperplasia "OR CAH) AND (Bone OR fracture OR osteoporosis OR osteopenia)  آندروژن ها برای رشد و حفظ توده استخوان ضروری می باشند. علی رغم اثرات مثبت آندروژن ها بر روی استخوان، در افراد مبتلا به بیماری های غدد درون ریز که با مقادیر مازاد آندروژن مواجه هستند، از جمله سندرم تخمدان پلی کیستیک، هیپرپلازی مادرزادی آدرنال و سندرم کوشینگ، کاهش در تراکم معدنی استخوان، پوکی استخوان و افزایش خطر شکستگی ها گزارش شده اند. کاهش کیفیت استخوان در این بیماران می تواند به علت عوامل دیگر همراه شده، از جمله مقاومت به انسولین، چاقی، افزایش فاکتورهای التهابی، اختلال در میکروبیوم روده، مصرف گلوکوکورتیکوییدها و افزایش سطوح کورتیزول رخ دهد. علاوه بر این، مواجهه طولانی مدت با مقادیری بیش از غلظت فیزیولوژیک آندروژن ها، ممکن است با عوارض جانبی نامطلوبی برای سلامت استخوان در این بیماران، همراه باشد. بنابراین لازم است سلامت استخوان در این بیماران به دقت بررسی و اقدامات پیشگیرانه و یا درمانی جهت پوکی استخوان و شکستگی ها انجام شود.

    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، هیپرپلازی مادرزادی آدرنال، سندرم کوشینگ، پوکی استخوان
|
  • Narges Motamedi, Hamzeh Ahmadi, Maedeh Sanei* Pages 369-377
    Introduction

    Type 2 diabetes is one of the most prevalent chronic diseases in the world, and its proper control is necessary to prevent complications. This study aimed to investigate the prevalence of uncontrolled diabetes, and its predictors in diabetic patients admitted to comprehensive health care centers in Isfahan.

    Materials and Methods

    A total of 265 patients with type 2 diabetes covered by comprehensive health care centers in Isfahan were included in this cross-sectional study using random sampling. Demographic data, lifestyle, self–care, and quality of care were collected. Glycated Hemoglobin A levels were also measured, and levels above 7% were considered uncontrolled diabetes. The logistic regression test was used to determine the contribution of different factors in diabetes control.

    Results

    The prevalence of uncontrolled diabetes in the studied patients was 45.3%. The adjusted odds ratio of uncontrolled diabetes in those taking insulin was 3.46 compared with patients receiving only oral medication (p=0.002). Also, the adjusted odds ratio of uncontrolled diabetes was more than five years in those whose duration of diabetes was 3.27 compared to others (p <0.001).

    Conclusion

    Considering the high prevalence of poor glycemic control in patients with type 2 diabetes, the doctors of comprehensive health care centers must pay special attention to patients diagnosed for about five years and people who use insulin. Reconsidering the type and dose of the medicine for these patients may be helpful.

    Keywords: Diabetes mellitus Type 2, Glycemic control, Health care center, Glycated Hemoglobin A
  • Bahman Cheraghian, Sedigheh Nouhjah*, Hajieh Shahbazian, Zahra Rahimi Pages 378-387
    Introduction

    Gestational diabetes mellitus (GDM) is associated with several consequences during pregnancy and later life. Few studies have focused on social factors related to gestational diabetes using combined indicators.

    Materials and Methods

    The data of the Hoveyzeh cohort study were used in this study. The studied population was women aged 35-70 from Hoveyzeh County, who were enrolled in the study between May 2015 and August 2017. Socio-economic status was investigated based on education level, occupation, wealth index, and Townsend's deprivation index. SPSS software was used for data analysis. To this end, normality, chi-square, and means comparison tests were used. Also, household asset status was determined using principal component analysis (PCA), and logistic regression was used to control confounding factors.

    Results

    A total of 5477 participants had experienced one or more pregnancies. The prevalence of gestational diabetes among the participants was 4% (221/5477). Also, GDM had a prevalence of 4.9% and 2.7% in urban and rural women, respectively (p<0.001). The logistic regression test results showed that literacy level, urbanization, and the wealth index were significantly correlated with the prevalence of gestational diabetes.

    Conclusion

    The overall prevalence of gestational diabetes was relatively low among the participants. The higher prevalence of gestational diabetes in urban, more educated, and wealthier women can be due to differences in nutritional status, less physical activity, and more screening in these populations. Prospective studies are suggested to better understand the impact of social factors on the occurrence of gestational diabetes.

    Keywords: Gestational diabetes, Wealth index, Area deprivation index, Hoveyzeh, Persian cohort
  • Parisa Koohi, Mehdi Bostani* Pages 388-396
    Introduction

    Mitochondrial dynamic disorders are attributed to many diseases such as diabetes. MFN2 and OPA-1 proteins are the main regulators of fusion, and DRP1 is the essential protein regulating mitochondrial fission. Increasing or decreasing the expression of relevant genes will cause an imbalance between these two processes. This study evaluated the effect of six weeks of aerobic training on mitochondrial levels of the OPA-1 quadriceps muscle in Streptozotocin-induced diabetic rats. 

    Materials and Methods

    In this study, 32 rats were randomly divided into four groups (n=8): healthy-control, healthy-exercise, diabetes-control, and diabetes-exercise. The animals ran on a treadmill according to the endurance training protocol five sessions per week for six weeks. Diabetes was induced by injecting Streptozotocin (50 mg/kg) solution. After the last training session, the rats were anesthetized by intraperitoneal injection of ketamine (90 mg/kg) and xylazine (10 mg/kg), and quadriceps muscle tissue was removed and maintained according to standard conditions. One-way ANOVA test was used to compare the groups at a significance level of 0.05, and the Tukey post hoc test was used to examine the differences between the means of the two groups.

    Results

    Induction of diabetes significantly reduced OPA-1 levels in the quadriceps muscle tissue of the diabetic rats (p=0.012). Also, six weeks of aerobic training significantly increased the OPA-1 protein level in the quadriceps muscle of the trained diabetic rats (p=0.016).

    Conclusion

    Induced diabetes reduces the OPA-1 protein level, but aerobic exercise increases its level in diabetic rats, leading to increased fusion and thus improved mitochondrial function in the muscle tissue of rats.

    Keywords: Diabetes, Aerobic exercise, Mitochondrial dynamics, OPA-1 protein, Rat
  • Mahdieh Niknam, Nasrin Omidvar, Parisa Amiri* Pages 397-408
    Introduction

    The stage of community readiness to make changes or accept childhood obesity prevention programs has an essential role in the eventual success and sustainability of such programs. The current study aims to review the background of community readiness and investigate its importance in planning and implementing childhood obesity prevention programs.

    Materials and Methods

    The literature search in this scoping review was conducted in English databases, including PubMed, Scopus, and Web of Science. The keywords were “community-based study," “community readiness," “community preparedness," “community readiness model," “childhood obesity,” and “prevention program." Finally, 36 studies were selected based on the inclusion and exclusion criteria.

    Results

    The community readiness model (CRM) is the most frequently used conceptual framework for assessing the community’s readiness for a specific issue or problem. Studies have shown that cross-sectional community readiness assessment is a common tool in community-based childhood obesity prevention programs. It is also shown that findings on readiness in childhood obesity prevention interventions have been used with three main objectives including assessing intervention effectiveness, providing evidence-based planning services to adopt appropriate strategies and actions, and identifying community capacity and its changes.

    Conclusion

    Assessing the stage of community readiness before developing lifestyle interventions, to prevent and control childhood obesity and conduct appropriate interventions for its improvement, is critical for the potential success and effectiveness of such interventions.

    Keywords: Childhood obesity, Community readiness, Community readiness model, Prevention, Community-based programs
  • Fatemeh Kazeminasab*, Mohammad Baharlooie, Mousa Khalafi Pages 409-425
    Introduction

    This study aimed to evaluate the effect of exercise on serum levels of leptin and adiponectin in obese children and adolescents.

    Materials and Methods

    A systematic search of the published Persian- and English-language studies from PubMed, Web of Science, SID, and Magiran databases was done using related keywords up to February 2022. After selecting articles based on the inclusion criteria, a result meta-analysis was performed. Effect size (SMD) and 95% confidence interval (CI) were calculated using a random-effects model. Also, the I2 test was used to determine the heterogeneity, and the Funnel plot test and Egger’s test were used to determine publication bias.

    Results

    The results of 24 studies on 985 obese children and adolescents showed that exercise caused a significant decrease in serum leptin [SMD=-0.94 (CI:-1.25 to -0.62) p=0.001] but a significant increase in serum adiponectin [SMD=0.85 (CI:0.48 to 1.22) p=0.001]. Also, the meta-regression results showed that the duration and effect of exercise were not significantly correlated with serum leptin levels in obese children and adolescents (r=-0.03, P=0.13) but were significantly correlated with serum adiponectin levels in obese children (r=-0.07, P=0.001).

    Conclusion

    The present study results showed that both types of exercises (resistance and aerobic) reduced the circulating levels of leptin but increased adiponectin in obese children and adolescents.

    Keywords: Exercise training, Leptin, Adiponectin, Children, Adolescents, Obesity
  • Mahsa Noroozzadeh, Fahimeh Ramezani Tehrani* Pages 426-436
    Introduction

    Osteoporosis is humans' most common bone tissue disease that causes bone fractures. Based on the evidence, a combination of genetic and environmental factors, hormonal disorders such as estrogen deficiency, malnutrition, inflammatory factors, drugs, and physical inactivity are related to the pathogenesis of this disease. The present study aimed to review the effects of androgens and some endocrine diseases associated with androgen excess on bone health. PubMed and Scopus databases were searched to retrieve related articles, using the following keywords (“polycystic ovary syndrome” OR PCOS OR “cushing syndrome” OR “congenital adrenal hyperplasia” OR CAH) AND (Bone OR fracture OR osteoporosis OR osteopenia). Androgens are essential for the growth and maintenance of bone mass. Despite the positive effects of androgens on bone, a decrease in bone mineral density, osteoporosis, and an increased risk of fractures have been reported in patients with endocrine diseases exposed to androgen excess, including polycystic ovary syndrome, congenital adrenal hyperplasia, and cushing's syndrome. Decreased bone quality in these patients can be due to other associated factors, such as insulin resistance, obesity, increased inflammatory factors, gut microbiota dysbiosis, glucocorticoid therapy, and increased cortisol levels. In addition, long-term exposure to supraphysiologic doses of androgens may adversely affect bone health in these patients. Therefore, bone health in these patients should be carefully monitored, and preventive or therapeutic interventions should be taken for osteoporosis and fractures.

    Keywords: Androgen, Polycystic ovary syndrome, Congenital adrenal hyperplasia, Cushing's syndrome, Osteoporosis